vrijdag 24 mei 2013

Eemnes, vrijdag 24 mei

Bericht voor alle bloglezers en/of diegenen die reacties hebben geplaatst:

als Ben niet in de gelegenheid is jullie reacties te lezen, dan geef ik hem dat door tijdens onze       telefoongesprekken. Namens hem wil ik jullie alvast bedanken voor die berichtjes, hij vindt het erg leuk!
Groet,
Ada.

La Chatre 22 en 23 mei

We hadden zomaar een hele droge dag. We konden zonder jas lopen, lekker zonnetje erbij en de dag kon niet meer stuk. Mag ook wel na twee dagen watertrappelen is het ook wel weer eens leuk om op het droge te lopen. Door graan- en roggevelden, zelfs de vogels werden er vrolijk van, heerlijk die stilte. Uiteindelijk kwamen we in het volgende dorp aan, ons oriĆ«nterende op de kerktoren die ons de goede kant op stuurde. Bij de VVV ontvingen we onze stempel plus de uitleg hoe bij de camping te komen waar we ons moesten melden voor de nacht. De camping bleek aan een groot meer te liggen, maar het groepsonderkomen voor pelgrims bevond zich precies aan de andere kant daarvan. Maar goed we moesten eerst afrekenen voordat we de sleutel kregen. De beheerder wilde ons in zijn bestelauto naar de overkant brengen, maar mijn kamergenoot en ik dachten, dat lopen we nog wel even. Het viel heus mee en we waren er zo. Maar toen kwam het. Van de dame bij de VVV hadden we een lijstje meegekregen met eetgelegenheden. Ze had er al een heleboel van doorgekrast, omdat die voor goed waren gesloten alswel te duur voor pelgrims. De paar die er nog opstonden bleken niet meer in gebruik te zijn. Na anderhalf uur door de stad te hebben gelopen, we moesten ook nog onze lunchvoorraad op peil brengen, hadden we nog steeds niets gevonden. Die wel open waren boden wel een menu, maar dat was alleen tot 13.00 uur van kracht. Tot we op een pleintje een grote bestelbus zagen staan. De pizzabakker. Na soep met brood en vervolgens een pizza, waren we weer geheel op krachten.  

De dag erna was het weer zwaar bewolkt en koud. Er viel zo nu en dan een hagelbui. De wandeling was weer erg mooi, wat is dit land toch groot. Zo kwamen we rond het middaguur in een wat grotere plaats aan. La Chatre met een hotel voor pelgrims. Buiten stond een menukaart die ons wel aan stond: hamburger, friet en sla. Dat doen we, dan eten we vanavond wel een broodje, besloten we. Dat moest ook wel want er zouden verder geen voorzieningen in die plaats zijn. Na de lunch even flink de pas erin voor de tweede helft van 13 km. We kwamen onder dak in een erg mooi verblijf. We werden welkom geheten door de eigenaar, die de kachel lekker had opgestookt. Zo'n houtkachel, heerlijk warm. Je weet niet hoe goed dat voelt, vooral omdat we de het laatste stuk weer in de regen hadden gelopen en aardig nat aankwamen. Het avondeten werd ook verzorgd. Er was lekker brood en weer sla. Koffie en thee en met wat spullen uit onze pick-nick weet het wel wat. We zaten in de plaats, nou plaats zeg maar gehuchtje Fochenilles.
Welterusten.

De week van 18 - 21 mei

Een verslag in vogelvlucht aangezien de verbinding te wensen overlaat.

De afgelopen week waren we onder andere een nacht te gast op een manege. De vrouw, waar wij ons onderkomen hadden besproken, kwam ons een stukje tegemoet met de auto om ons zodoende snel een dak te bieden vanwege het slechte weer. Daar waren we heel gelukkig mee. Na de douche mochten we onze kleding in de wasmachine stoppen en genoten van de warme omgeving. Er waren 100 paarden in de manege. Het terrein rondom kon voorlopig niet worden gemaaid, zo drassig was het.

De dag daarna verliep wederom grotendeels in de regen. Nu wenste ik, dat ik mijn lange regenjas had meegenomen.  De bekende stenen bruggetjes die je in Frankrijk veel ziet over de riviertjes, zijn tot aan de rand van de opstaande muurtjes onder water verdwenen. Dat betekende dat we terug moesten, het was te link om over het muurtje te lopen met bepakking.
We sliepen in een Chambre d'otes in La Folie.  

Nevers donderdag 16 mei en vrijdag 17 mei

Vannacht heeft het heel veel geregend. Bij vertrek regende het nog licht en de temperatuur komt niet hoger dan 10 gr. Ik loop in mijn thermo-onderbroek met daarover heen de regenbroek. Enfin de koffie in een cafeetje in Premery deed ons goed. Er werd nogal flink gegokt in dat lokaal. Het wordt  'rapido' genoemd, een soort lotto of zoiets. Het schijnt een vrij normale bezigheid te zijn hier. Ik ben blij dat we even internet kunnen gebruiken.

We zijn inmiddels in Nevers aangekomen. Een leuke stad en veel te zien. Toen we vanmorgen de stad in liepen stopte er spontaan een auto bij de oversteek. Een vriendelijke Fransman stond ons gelijk te woord. Met een beetje Engels erbij hoorden we dat hij deel uitmaakt van de medische staf van het ziekenhuis. Heeft ook nog wat van doen met de voetbalclub en ons wilde hij ook wel helpen zoals wij daar stonden op een hoek met de plattegrond van de stad. Hij wilde ons wegbrengen naar een grote supermarkt even buiten de stad. Wim had verteld over zijn kapotte schoen en mijn voorstel was om eerst te zorgen voor reparatie, voordat we andere dingen zouden gaan doen. We wilden trouwens onze rugzakken kwijt. Later bleek dat we dwars door de stad moesten om bij ons onderkomen te belanden. We slapen in een klooster van Chasse de Ste Bernadette, met ontbijt voor pelgrims tegen speciaal tarief. We waren lekker op tijd dus konden we al vroeg de stad in. We ontdekten een schoenmaker in een schoenwinkel. Als je dus te horen krijgt dat het niet meer loont de schoenen te laten maken, kun je direct nieuwe aanschaffen. Gelukkig was dat in ons geval niet nodig. Leuk om weer even in de stad te vertoeven zeker nu het inmiddels mooi weer is geworden.
Morgen weer verder.
foto: Gemeentehuis van Nevers met aanduiding dat we hier kunnen afstempelen.