maandag 29 april 2013

Maandag 29 april 2013

De gastvrouw bracht ons weer terug naar de start bij het gemeentehuis. Tot aan de koffie bleef het droog, daarna begon het zacht te regenen dus in regenkleding verder. Een paar uur later toen de maag begon te knorren liepen we een klein dorpje Lachy binnen, met zelfs een kleuterschool. Aan de overkant liep een mevrouw die Lous aansprak. Zij was van de school en we mochten in een lokaal onze boterhammen opeten. Lekker droog en warm plus toiletten.
Uiteindelijk hadden we vandaag maar een klein stukje bos gehad en langs graanvelden gelopen, totaal ongeveer 18 km. We brengen de nacht door in Abbaye de Reclus. Althans wat er nog van over is. Een prachtig monument uit de 12e eeuw. Door de godsdienstoorlogen in de 15e eeuw gedeeltelijk vernield. Het gastenverblijf is onderdeel van de kerk en onze gastheer, de burgemeester woont in de overige gebouwen. Er is hier in de 1e Wereldoorlog nogal gevochten, een beladen gebied.

We boffen weer dat er een wasmachine is en de hele handel staat al te draaien. We eten vanavond pasta met courgette en tomaten met als dessert aardbeien.

In de eigen kamer met een groot bed dat heerlijk ligt heb ik alle tijd om eens uitgebreid het thuisfront te bellen.

Zondag 28 april 2013

Toen we de volgende ochtend vertrokken, regende het licht, net genoeg om goed nat van te worden. We moesten dwars door het centrum van Epernay om weer op de route te komen. De weg ging weer door de wijnvelden stijl omhoog met als beloning een mooi uitzicht tijdens de daling. Na twee uur lopen werd het tijd voor de koffie en die vonden we in de plaats Moussy. Het was zondag dus een croissantje erbij. Achter de tap stond een blinde man, als je zag hoe hij dat deed: koffie maken, afwassen en ook nog afrekenen, geweldig voor hem. Verder ging het weer langs de kerk van Chavot, de wijnvelden in. Ondertussen was het droog geworden en kon de regenkleding weer uit. Ik hield de regenbroek nog maar even aan, want we waren in een modderbos beland. In de reisomschrijving stond dat het hier in het voorjaar een beetje vochtig kan zijn, behalve als het veel regent, maar dat stond er niet bij. De natuur vaart er wel bij, allerlei leuke planten en bloemen in het wild en veel bloesems in de bomen. Maar goed we moesten toch verder, na een uur lopen door en op een grasweg, kwamen we bij een verrassing. Boswerkers hadden midden op ons pad een geul gegraven van wel twee meter breed en diep. Teruggaan was geen optie, aan de ene kant was allemaal kreupelhout en de andere kant lag bezaaid met bomen en takken. Hier moesten we een klein stukje doorheen, maar verderop ging het over in een moerasgebied. Het werd hier en daar springen/stappen van pol naar pol. We waren blij dat we met z'n vieren waren. Het heeft ons 1 1/2 uur extra gekost om weer op de route te komen. waar we tegen vijven werden opgepikt door de mevrouw van ons slaapadres, die ons naar de boerderij bracht in Montmort. Daar werd voor ons gekookt dus lekker bijkomen en uitrusten na deze barre tocht.

Lous had het telefoonnummer van de organisatie die de Jacobswegen beheert, gebeld. Er liggen nu boomstammen over de geul, zodat de mensen na ons veilig naar de overkant kunnen.


Zaterdag 27 april 2013

Met mijn nieuwe schoenen zit het wel goed en ik ben blij dat ze waterdicht zijn. Mijn voeten en de kleine teentjes herstellen redelijk ondanks de dagelijkse belasting. Zo vertrokken we uit het huis van Hubert Joseph Fagot, de champagneboer, de straat uit en even later liepen we weer in het bos. Gelijk kregen we een grote klim voor de kiezen en door de vele regen die er gevallen was, kun je wel raden hoe het pad er uit zag. Maar goed, boven kwamen we hoor, na bos, wijnvelden, kleine dorpen en de plaats Moussy liepen we door naar Bellevue waar we de picknick gingen doen. Mooi uitzicht maar er stond een koude wind dus het broodje was snel op. Door naar de eindbestemming van de dag Epernay. Hier sliepen we in een heus hotel en verder was er niets. Premier classe heet dat in het Frans. Goedkoop, twee personen op een kamer voor € 27,50 per persoon met een petit déjeuner.

Vrijdag 26 april 2013

Vandaag vertrokken uit Reims en door de wijnvelden na 15 km in de plaats Rilly la Montagne aangekomen. De druiven uit dit gebied zijn voor de champagne, we slapen danook bij een champagne boer. Ondertussen is het hier ook gaan regenen en niet zo zuinig ook. Het kwam met bakken uit de lucht, maar wij zijn nog droog overgekomen. 's Middags zijn we bij de eigenaar van het huis champagne gaan proeven. Er werd uitvoerig verteld over de teelt van de druiven en het proces van de champagne. Erg lekker deze gratis proeverij. Verder moesten we zelf voor het eten zorgen, dus even naar de buurtwinkel: salade van linzen, veldsla en tomaat. Aardbeien toe. Nog wat inkopen voor morgen voor in de tas en klaar is Kees. Lekker slapen en hopen dat het morgen weer droog is.